Kantoren

Meestgestelde vragen

Hoe ga ik om met medewerkers en bezoekers die op kantoor laden?

Afhankelijk van de lokale situatie en voorzieningen kunnen zowel laadstations op parkeerplaatsen voor medewerkers als ook op de bezoekersplaatsen worden geïnstalleerd. Met een ‘slim’ laadstation en BackOffice kan autorisatie van laadpassen worden ingesteld, bijvoorbeeld voor uitsluitend laadpassen van 1 of meerdere werknemers op de medewerkersplaatsen, maar u kunt op deze – of speciale bezoekersplaatsen – alle ‘ interoperabele’ laadpassen van Nederland accepteren. In principe is elke elektrische rijder in het bezit van een ‘interoperabele’ laadpas die toegang geeft tot alle (semi) publiek toegankelijke laadstations in Nederland.

Het verrekenen van laadkosten kan met een BackOffice systeem heel eenvoudig en digitaal zonder dat u er omkijken naar hebt. Het is soms ook mogelijk om afwijkende tarieven voor bezoekers en medewerkers in te stellen. Per leverancier kunnen de mogelijkheden echter verschillen, daarom raden wij aan u in deze door e-Voltt te laten adviseren.

Wat is een snellader en is dit op kantoor nodig?


Er is een verschil tussen AC (wisselstroom) en DC (gelijkstroom) laadstations. AC laadstations vind je bijvoorbeeld op straat, bij bedrijven, in parkeergarages en in hotels. Ook thuis is het dé oplossing voor het opladen van de elektrische auto. DC laadstations worden snelladers genoemd en laden met gelijkstroom en vraagt een aanzienlijke investering. Op kantoor heeft u geen DC snellader nodig, maar eerder een 11 of 22kW AC laadstation. Snelladers zijn vooral langs de snelwegen te vinden om snel bij te kunnen laden om lange afstanden af te kunnen leggen. Niet alle elektrische voertuigen zijn overigens geschikt voor een DC snellader.

Hoe verloopt de installatie en wat zijn de installatiekosten voor een laadstation?


In de meeste gevallen zal er een schouwing op locatie plaatsvinden tenzij er sprake is van een overzichtelijke situatie. e-Voltt Services of uw eigen installateur kan het laadstation plaatse. De installatiekosten op zakelijke adressen zijn zeer verschillend en worden op maat gecalculeerd.

De installatiekosten van een laadpunt hangen onder meer af van: buiten parkeerplaats of parkeergarage, graaf – en straatwerkzaamheden, de lengte van de voedingskabel van meterkast tot laadpunt en de werkzaamheden in de meterkast waaronder het aanbrengen van een aardlekbeveiliging.

Heeft de elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit over?

Zeker als er nu of in de toekomst meerdere laadpunten worden geplaatst, dan kan het zijn dat de netaansluiting helemaal niet of niet altijd voldoende is als er meerdere auto’s tegelijk laden. De beschikbare capaciteit van uw pand is onvoldoende op dat moment, maar dit hoeft niet automatisch te betekenen dat er uitbreiding van de netaansluiting noodzakelijk is.

e-Voltt Services en uw installateur kunnen u daarover adviseren. Met de EV-Optimizer, smart charging en load balancing (links naar begrippen maken) zijn oplossingen voorhanden, waardoor op elk moment van de dag veilig en zo snel mogelijk geladen kan worden.

Welk laadstation is geschikt voor kantoor?

Op de meeste kantoorlocaties wordt in de meeste gevallen een 11 kW (2×11 kW bij een dubbel laadstation) geplaatst. Hiermee kunnen alle elektrische voertuigen laden, ook die met een grotere accu behalen voldoende laadsnelheid. Een 22 kW laadstation kan interessant zijn voor de zwaarder uitgevoerde voertuigen een aantal EV’s, maar dit vraagt meer van de lokale energievoorziening. Er zijn verschillende laadoplossingen voor parkeerterreinen en voor in parkeergarages.

Het is op kantoorlocaties veelal gebruikelijk dat er 1 of meerdere ‘ slimme’ dubbele laadstations (dus met 2 aansluitingen voor het gelijktijdig opladen van 2 elektrische voertuigen) worden geïnstalleerd.

Wanneer het laadstation met de standaard Type 2 Mennekes contactdoos is uitgevoerd, dan kan elke elektrische auto daar opladen. Is het laadstation met een vaste kabel uitgevoerd met een Type 1 of 2 stekkeruiteinde, dan hangt het af welke contactdoos de elektrische auto heeft (Type 1 of 2). Wij adviseren daarom geen laadstation met vaste kabel voor kantoren.

De e-Voltt keuzehulp voor bedrijven kan u hierbij verder helpen.

Hoe beheer ik de laadstations?

Op kantoorlocaties wordt meestal een ‘slim’ laadstation geïnstalleerd gekoppeld aan een BackOffice systeem waarmee o.a. toegangscontrole (autorisatie), gastgebruik, exploitatie, automatische verrekening van laadkosten en remote services mogelijk is. Daarvoor heeft u wel een BackOffice abonnement nodig waarmee u via een online portal uw laadstations beheert. De BackOffice van e-Voltt is geschikt om diverse merken laadstations te beheren.

Hulp met uw laadoplossing

In slechts 3 eenvoudige stappen de juiste laadoplossing voor uw situatie! Merkonafhankelijk, transparante keuze en een eenvoudig proces van persoonlijk advies tot bestelling. Ook de installatie regelen wij graag voor u.

Heeft u nog vragen?

U bezit of huurt een kantoorpand en wilt elektrische auto’s de mogelijkheid geven op te laden. Welke laadstations komen in aanmerking? Is eigendom slimmer of juist lease? Wilt u naast medewerkers ook bezoekers kunnen laten laden? e-Voltt loodst u door al uw vragen.