Woning

Meestgestelde vragen

Welk laadstation heb ik nodig voor mijn elektrische auto?

e-VOLTT heeft een handige keuzehulp gemaakt waarin u uw elektrische auto en de meest optimale laadoplossing daarbij kunt selecteren voor thuis (zie hier de link). Welk laadstation u nodig heeft, hangt af van met hoeveel kilometers per uur u wilt opladen, de accucapaciteit, contactdoos en maximum laadvermogen van de elektrische auto. Daarnaast bepaalt ook de vrije capaciteit van uw huisaansluiting hoe snel er kan worden geladen.

Waarom zou ik mijn elektrische auto niet via het stopcontact laden?

Behalve voor comfortabel en snel laden, is ook veiligheid een belangrijke reden om een laadpaal te installeren. Wij adviseren met klem een laadstation met een speciaal voor de elektrische auto ontwikkelde Type 2 Mennekes contactdoos en het Mode 3 veiligheidsprotocol. Dit volgt ook het advies van de netbeheerders in Nederland: Wanneer u thuis wilt kunnen opladen, laat dan een speciaal laadpunt (met type 2 en mode 3) installeren door een erkend installateur. Dat is veiliger dan opladen via een willekeurig stopcontact. Er zijn gevallen bekend van stopcontacten die langzaam smolten tijdens het laden van een auto. Het opladen van een auto vraagt namelijk net zoveel stroom als het laten draaien van 5 tot 12 wasmachines!

Kan ik zien hoeveel mijn laadstation verbruikt?

Met het opladen van een elektrische auto kan uw huishoudelijk stroomverbruik verdubbelen. In de meeste gevallen wilt u naast inzicht in het kWh-verbruik ook de stroomkosten voor het opladen van uw weten zodat u dit kunt verrekenen met uw werkgever of met eigen zaak. Een slim laadstation en BackOffice abonnement voor automatische registratie en verrekening van laadkosten is dan de meest geschikte oplossing. Voor de zaak en fiscus heeft u dan ook een gesloten administratie.

In een standalone laadstation zit vaak een aparte KWh-meter, maar als u niet voor een slim laadstation kiest, dan kunt u beter een losse KWh-meter in de meterkast laten plaatsen.

Kan iemand zijn elektrische auto opladen bij mijn laadstation zonder toestemming?

Als een laadstation niet is voorzien van een paslezer of sleutelschakelaar, dan kan dit in theorie. De meeste laadstations zijn echter ‘ slim’. Voor het starten en stoppen van een laadtransactie is dezelfde laadpas nodig. Iemand kan dus niet zomaar met een andere laadpas de transactie stoppen. Bij een slim laadstation kunt u wel gastgebruik instellen (interoperabel), waarmee u andere elektrische rijders autoriseert om met hun eigen laadpas te laden. Indien gewenst kunt u hiervoor een laadtarief in rekening brengen.

Waarmee moet ik rekening houden bij een laadstation voor mijn elektrische auto thuis?

Bij een laadstation voor thuis houd u vooral rekening met: wat is een handige plaats ten opzichte van het stopcontact in de auto, lengte van de kabel (er zijn overigens kabels in verschillende lengtes verkrijgbaar), afstand tot de meterkast (hoe verder je moet graven des te duurder de installatiekosten zijn), esthetisch (kleur, locatie), paal of wand montage, slimme of een stand-alone laadpaal, vaste of losse kabel. Duizelt het u? Geen nood! Met onze keuzehulp helpen wij u de juiste keuze te maken.

Wat zijn de installatiekosten van een laadstation?


De installatiekosten van een laadpunt hangen onder meer af van: graaf- en straatwerkzaamheden, de lengte van de voedingskabel van meterkast tot laadpunt en de werkzaamheden in de meterkast waaronder het aanbrengen van een aardlekbeveiliging. Installatie van een laadpunt thuis via e-VOLTT Service is mogelijk vanaf EUR 320,-.

Hulp met uw laadoplossing

In slechts 3 eenvoudige stappen de juiste laadoplossing voor uw situatie! Merkonafhankelijk, transparante keuze en een eenvoudig proces van persoonlijk advies tot bestelling. Ook de installatie regelen wij graag voor u.

Heeft u nog vragen?

Met een laadpaal laadt u veilig, comfortabel en snel uw elektrische auto op. (Laden met een gewoon stopcontact raden wij ten zeerste af. Het duurt lang en belast uw stopcontact en elektrische installatie te zwaar.) Daarnaast biedt een laadpaal u naast snelheid en veiligheid ook inzicht in de kosten. En met een slim laadstation kunt u ook bezoek laten laden, terwijl zij met hun laadpas zelf de kosten voldoen.