VvE

Meestgestelde vragen

Welk type oplaadpunt is het meest geschikt voor een VvE?

Wij adviseren in de meest voorkomende situaties een slim laadstation te plaatsen waarmee automatisch de laadkosten kunnen worden geregistreerd en verrekend met de VvE. Als het laadstation met de standaard Type 2 Mennekes contactdoos is uitgevoerd, dan kan elke elektrische auto daarmee opladen. Is het laadstation met een vaste kabel uitgevoerd met een Type 1 of 2 stekkeruiteinde, dan hangt het af welke contactdoos de elektrische auto heeft (Type 1 of 2 uiteinde). Verder is ook onder meer de vrije ruimte van de netaansluiting, het vermogen van de laadpaal en elektrische auto van belang.

Waarom is er een laadstation nodig?

Met een laadpaal laadt u veilig, comfortabel en snel uw elektrische auto op. (Laden met een gewoon stopcontact raden wij ten zeerste af. Het duurt lang en belast uw stopcontact en elektrische installatie te zwaar.) Daarnaast biedt een laadpaal u naast snelheid en veiligheid ook inzicht in de kosten.

Wat kost de installatie bij een VvE?

De kosten voor installatie worden mede bepaald door de afstand tussen het oplaadpunt en de meterkast, de complexiteit van de installatie en constructie. Het wisselen van parkeerplaats om zo dichter bij de meterkast te kunnen staan, is in de meeste gevallen niet zomaar mogelijk. Overleg dit met de VvE of dit mogelijk is en bij de notaris vastgelegd moet worden. De installatiekosten beginnen ongeveer vanaf € 400 voor een eenvoudige installatie met plaatsing dichtbij de meterkast. e-VOLTT Services kan u hierin vrijblijvend adviseren en met installatie ontzorgen.

Hoe worden de stroomkosten geregistreerd en met de VvE verrekend?

Een ‘slim’ oplaadpunt met laadpas en BackOffice is handig bij een VvE. Het stroomverbruik en de kosten voor de bewoner worden dan digitaal bijgehouden. Laadtransacties worden automatisch geregistreerd en verrekend tussen gebruiker en VvE. Daarnaast kan de autorisatie worden ingesteld: gebruik door 1 bewoner (1 laadpas) of bijvoorbeeld het openstellen van de laadpaal voor andere bewoners binnen de VvE en externe bezoekers. Kiest u toch voor een ‘ standalone’ laadstation, dan kan het stroomverbruik worden afgelezen van een aparte Kwh-meter in of buiten het laadstation.

Kan ik zomaar een laadstation installeren?

Nee, in het algemeen geldt dat er vrijwel altijd afspraken gemaakt moeten worden met de VvE over de aanschaf, installatie(kosten) en stroomkosten. Slechts in een beperkt aantal gevallen hoeft dit niet, bijvoorbeeld als u een eigen meterkast naast uw parkeerplaats hebt en u niet meer over VvE terrein hoeft. Uw stroomkosten worden dan eenvoudig via uw eigen energierekening verrekend. Wij adviseren echter in de meeste gevallen een slim laadstation bij een VvE te plaatsen waarmee automatisch de laadkosten kunnen worden geregistreerd en verrekend.

Wie betaalt de kosten voor installatie?

Als een bewoner besluit om een oplaadpunt te installeren voor zijn elektrische auto, dan komen de kosten normalerwijs voor zijn rekening. Is er echter een besluit van de VvE voor het installeren van meerdere gezamenlijke oplaadpunten, dan worden de kosten gedeeld. Raadpleeg echter altijd de splitsingsakte van uw VvE.

Hulp met uw laadoplossing

In slechts 3 eenvoudige stappen de juiste laadoplossing voor uw situatie! Merkonafhankelijk, transparante keuze en een eenvoudig proces van persoonlijk advies tot bestelling. Ook de installatie regelen wij graag voor u.

Heeft u nog vragen?

Bent u de bestuurder of lid van een VvE en wilt een laadpaal installeren, dan adviseren wij u hier graag. Allereerst is voor de installatie de goedkeuring nodig van de VvE. Als u alleen huurder bent, dan legt u de vraag voor een laadstation neer bij de eigenaar. Met de e-Voltt keuzehulp voor VvE kiest u eenvoudig de juiste laadoplossing voor u als bewoner en VvE. Beschikt de VvE niet over eigen parkeerplaatsen, dan kunt u bij de gemeente een verzoek doen voor het plaatsen van een openbare laadpaal in uw buurt.